Kariyer Psikolojik Danışmanlığı Nedir?

Kariyer Psikolojik Danışmanlığı Nedir?

  • 22.05.2023

Kariyer Psikolojik Danışmanlığı Nedir, Neleri Kapsar, Sonucunda Ne Kazandırır?

Kariyer bireylerin belirli bir konuda gösterdiği ilerleme, gerileme veya yerinde saymayı içeren bir süreci ifade eder. Ebeveynlik, öğrencilik gibi alanlardaki gelişimlere ve değişimlere de kariyer diyebiliriz. Ancak burada sözünü edeceğimiz kariyer kavramı daha çok mesleklerle ilgili kariyeri ifade ediyor. 

Kariyer Psikolojik Danışmanlığı Nedir? 

Kariyer psikolojik danışmanlığı psikolojik danışmanlar tarafından yerine getirilir ve meslek seçimine karar verme, alternatifleri görme, kendi becerilerinin farkına varma, hedef belirleme ve belirlenen hedef doğrultusunda geleceği dikkatli bir şekilde planlama, kendi potansiyelini keşfetme, çatışmaların çözümü gibi birçok konuda yardım sağlar. Kariyer psikolojik danışmanlığı bilinenin aksine yalnızca meslek seçimine katkı sağlamaz aynı zamanda iyileştirici, farkındalık kazandırıcı da bir ilişkiyi ifade eder.

Birçok öğrenci için kariyer planlaması yapmak çok önemlidir. Öğrencinin erken yaşlarda yaptığı seçimler yaşamının gelecek yıllarında nasıl bir hayat süreceğini belirler. Ancak her zaman nokta atışı seçimler yapamayabilir ve yapılan yanlış seçimler ya mutsuz bir yaşama ya da kaybedilen uzun yıllara mal olabilir. Yapılan yanlış seçimler genellikle bireyin kendini yeterince tanımamasından, becerilerini keşfetmemiş olmasından, ne istediğini bilmemesinden veya yeterli zamanı ayırıp, doğru analiz yapmadan karar vermesinden kaynaklanır. 

Tuyun Akademi bünyesinde gerçekleştirilen kariyer psikolojik danışmanlığı, öğrencilerimizin en doğru seçimleri yapmasına ve düşünerek karar almasına katkı sağlamayı amaçlar. Sınava hazırlık sürecinde birçok kademeden ve yaş grubundan öğrencisi olan Tuyun akademi kariyer psikolojik danışmanları hedef belirleme, kendini keşfetme, karar alma, planlama yapmanın yanında bireyin sınava hazırlık sürecine de dahil oluyor.

Alanında uzman ve deneyimli kariyer psikolojik danışmanlarımız sınava hazırlık sürecinde öğrencilerimizin deneme sonuçlarının detaylı analizini öğrenciyle birlikte yaparak öğrenci dikkatinden kaçan yanlışları en aza çekmeyi amaçlıyor. Sınav kaygısı olan öğrencilerimizle stresle başa çıkma, rahatlama teknikleri ve nefes egzersizleri konularında bilgilendirme yaparak yalnızca akademik başarıyı değil öğrencinin psikolojik sağlamlığını da göz önünde tutmaya özen gösteriyor. 

Ne istediğini bilen ancak nereden başlayacağını ve nasıl bir çalışma planıyla hareket edeceğini bilmeyen öğrencilerimize etkili ders çalışma teknikleri konusunda yardım sağlarken aynı zamanda motivasyonel görüşme teknikleriyle öğrencilerimizin moralini de yüksek tutmayı hedefliyor. 

Gerekli görüldüğü takdirde danışmanlarımız testler ve envanterler yoluyla bireyi tanıma sürecinin daha profesyonel bir zeminde yürütülmesi sağlıyor. 

Henüz çok bilinen bir kavram olmasa da kariyer psikolojik danışmanlığı öğrenciyi çok fazla bunaltan sınav sürecinde bir hava yastığı işlevi görüyor. Bu süreçte öğrencinin öfke problemleri, erteleme davranışlarında artış, duygusal yaşamında hassasiyet ve sık sık umutsuzluk hissetmesi çok doğaldır. Kariyer psikolojik danışmanları öğrencinin bu süreçte yaşadığı çatışmaları en kısa yoldan çözerek sınav sürecini daha sağlıklı, verimli ve rasyonel bir şekilde yürütmesine yardımcı olur.

Tüm bunlara ek olarak, tercih danışmanlığı hizmetimizden de faydalanarak yüzlerce üniversite ve bölüm arasından size en uygun bölüm, üniversite ve şehir tercihlerini, danışmanlarımızla iş birliği içinde ve kişiye özel analizler yoluyla gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer sınava hazırlık sürecinizi daha profesyonel ve planlı bir şekilde yürütmek veya  üniversite tercih döneminde profesyonel danışmanlık hizmeti almak istiyorsanız istiyorsanız aşağıdaki başvuru formunu doldurup uzmanlarımızla online veya yüz yüze görüşmelere başlayabilirsiniz.

Psk. Dan. Ayşe Demircioğlu (Tuyun Akademi kariyer psikolojik danışmanı