09.07.2025
Çiğdem Navlunal
Tuyun Akademi Kariyer Psikolojik Danışmanı
| TATİLDE HEM DİNLEN HEM HAZIRLAN |
Okul bitti ve sabırsızlıkla beklediğin yaz tatili başladı! Hem dinleneceğin hem de 8. sınıfa hazırlık yapacağın o ayların hemen başında sana seviye atlatacak taktikleri vermek için geldim. Bu rehberde sana hem eğlenceli hem de verimli bir yaz nasıl planlanır bunu anlatacağım. Sen de eğlenerek ve dinlenerek 8. Sınıfa hazırlık yapmak istiyorsan hadi detaylara bakalım.
Yaz Tatiline Güzel Bir Başlangıç: Dinlen, Eğlen, Yenilen
Sene boyunca dersler, yazılılar, denemeler derken çok yorulduğunu biliyorum. Bu yüzden değineceğimiz ilk nokta yeni bir başlangıç yapmadan önce senenin yorgunluğunu dinlenerek atman olacak. Tatilin ilk haftalarını dinlenmeye ayırmak sana hem zihinsel hem de fiziksel olarak iyi gelecek. Unutma, dinlenmek de verimli bir tatil planının önemli bir parçasıdır. Peki neler yapabilirim diye merak ediyorsan senin için birkaç fikrim var.
Kitaplar ve Öğretici Etkinliklerle Zenginleş
Bu başlığı özellikle burada genişletmeyi uygun buldum çünkü kitap okumak, sanılanın aksine sadece ders başarısını arttırmakla kalmaz. Aynı zamanda hayal gücünü geliştirir, seni bambaşka dünyalara gezintilere çıkarır. Kelime hazineni zenginleştirerek kendini ifade etme gücünü arttırır. Bu da sadece okul hayatında değil, günlük - sosyal ilişkilerinde ve hatta ileride iş hayatında bile sana büyük avantaj sağlar.
Kitap okumanın sayısız faydasını daha önce duymuşsundur. İşte tam da bu yüzden asıl vurgulamak istediğim şu: Bu yaz okuma alışkanlığını eğlenceli, özgür ve sana özel bir hale getirmek için harika bir fırsat. Zorunda olduğundan değil gerçekten keyif aldığın için okumaya başlamak için dilersen 3 ipucum var:
Her gün ne kadar okuyacağını belirlemek düzen oluşturmanı kolaylaştırır. Örneğin her gün 10 sayfa okuyarak başlayabilirsin. Burada önemli olan sayfa sayısı değil istikrarlı olman. Ek İpucu: Okuma hedeflerini bir takvime veya oluşturacağın takip formuna işaretlemek ve belli aralıklarla küçük ödüller koymak da seni motive eder.
Ne kadar farklı türde kitap deneyimlersen o kadar kolay şekilde tarzını keşfedebilirsin. Üstelik farklı türleri denemek sıkılmanın da önüne geçer. Macera, bilim kurgu, klasikler… Hepsini dene, tarafını seç.
Son zamanlarda sosyal medyada da sıkça karşılaştığım okuma kulüpleri çok eğlenceli bir sosyal etkinlik olmakla birlikte harika bir fırsat. Arkadaşlarınla, kuzenlerinle, şehrinde zaten var olan bir kulüple bir araya gelerek aynı kitabı okuyup üzerine sohbet etmek kitaplar hakkında farklı ufuklar açarken eğlenmene yardımcı olur.
Ailece Yapılabilecek Öğretici Aktiviteler
Şimdi en eğlenceli kısımlardan birini konuşacağız. Aileyle yapılan her şey özeldir. Bunun içine hem eğlence hem öğrenme eklersek müthiş bir hal alır. Hemen önerilerime geçiyorum.
7. Sınıf Bilgilerini Unutmadan Pekiştir
Eğitim psikologlarının ortaya koyduğu üzere öğrendiklerini unutmamak için tekrar etmen gerekiyor. Yaz tatili boyunca orta tempolu ve düzenli tekrarlar sene boyunca verdiğin emeklerin karşılığını korumak için çok önemli. Küçük adımlarla bu unutmanın önüne geçmek mümkün, bu sayede 8. sınıfa adapte olmak ve daha özgüvenli başlamak daha kolay.
LGS’de her ne kadar 8. Sınıf konularından sorumlu olsan da, bu konuları anlayabilmek için 7. Sınıftaki temelinin sağlam olması şart. Örneğin 7. Sınıf matematik konularından oran-orantı, denklem kurma, cebirsel ifadeler gibi birçok konu, 8. Sınıf matematiğinin yapı taşları arasında. Yine başka bir örnek vermek gerekirse 7. Sınıfta öğrendiğin simple present, past tense gibi temel zaman kalıpları 8. Sınıfta öğreneceğin comprative-superlative kalıplarına doğrudan temel oluşturur. Bu ve buna benzer temelleri sağlam inşa etmek gelecek seneki çalışmalarını kolaylaştırıp hızlandıracağından öncelikle 7. Sınıf konularını güzelce tekrar etmelisin.
8. Sınıfa Hazırlık için Hafif ve Etkili Bir Plan
Yeni sınıf, yeni hedefler! 8. Sınıf seni istediğin liseye hazırlayacak bir maraton. Bu yarışa erken başlamak çok önemli çünkü ne kadar erken başlarsan, sonlara doğru o kadar rahat edersin. Ama burada erken başlamaktan kastım saatlerce ders çalışmak, bütün konuları yazın bitirmek gibi bir şey değil. Önemli olan, yaz döneminde düzenli ve istikrarlı çalışma alışkanlığı kazanmak. Bu küçük ama etkili adımlarla ilerlemek 8. Sınıfın yoğun temposuna daha kolay uyum sağlamana yarayacak. LGS yolunda ilk adımları atacağın yaz tatilinde nasıl çalışman gerektiğini biraz daha detaylandıralım.
Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız?
İlk olarak keşfetmen gereken şey hangi derslerde daha iyi olup hangi dersleri çalışırken zorlandığın olmalı. Çünkü sene içerisindeki stratejilerini belirleyecek olan şey bu. Örneğin matematikte zorlanıyorsan o konulara biraz daha fazla zaman ayırman, İngilizcen iyiyse korumaya almanı sağlayacak bir düzen oluşturman lazım. Buna ek olarak her dersin yapısı, öğrenme yöntemleri ve soru çeşitleri farklıdır. Ezber yapacağın yerler olacağı gibi anlayarak öğrenmeye de ihtiyacın olacak. Bu gibi faktörleri göz önünde bulundurarak doğru tempoyu ve stili oluşturman gerekiyor.
Kaynak Seçimi
Doğru kaynak seni geliştirirken yanlış kaynak seçimi zaman kaybına yol açar. Bu sebeple seviyene uygun ve başlangıç için birer tane yeterli olacaktır. Kaynağını belirlerken bakman gereken ilk şey ise MEB kazanımlarına uygunluğu olmalı. Bu konuda herhangi bir kaynak ismi vermeyi doğru bulmuyorum bu yüzden okul ya da dershane öğretmenlerinle birebir görüşerek kendin için en uygun kitap hakkında fikir edinebilirsin.
Soru Çözümü
Ders çalışmanın en önemli parçalarından biri soru çözümüdür. Konuyu öğrenmek önemli ama öğrendiğin bilgileri teste dökebilmek çok daha önemlidir. Etkili soru çözümü öğrendiğin konuyu pekiştirmeni sağladığı gibi LGS gibi zamanla yarışılan bir sınav için doğru çalışmayı barındırır. Kısacası etkili soru çözüm rutini LGS için oldukça kritik. Şimdi bu alışkanlığı kazandıracak düzen nasıl oluşturulur maddeleyelim.
Paragrafın Önemi
LGS’de bütün testlerin temeli, anlama ve yorumlama becerisine dayanır. Soruyu iyi kavramak doğru sonuca ulaşmanın ilk anahtarıdır. Bu beceriyi kazanmak ve geliştirmek ise düzenli paragraf çözümüne bağlıdır.
Paragraflar uzun görünse de aslında belli başlı taktikleri olan, çözdükçe bakış açını geliştirdiğin ve ustalaştığın bir konudur. Bu ustalaşma diğer derslerdeki başarını da doğrudan etkileyecektir. O yüzden yaz tatili boyunca düzenli paragraf çözmen çok önemli. Sayılara çok takılmamakla birlikte günlük 20-40 soru arası paragraf çözülmesini yeterli buluyorum. Unutma paragraf sorularında ustalaşmak emek ve sabır isteyen bir süreç. Bu beceri için pes etmeden ve düzenli çözüm yapmak sadece LGS değil önündeki tüm sınavlarda sana avantaj sağlayacak.
Yaz Tatili Çalışma Örneği
Bu kısımda seninle örnek bir program paylaşacağım. Bu plan sadece fikir vermesi açısından hazırlandığından aynen uygulamak yerine kendine göre değişiklikler yapmanı tavsiye ediyorum.